Pirmasis su Jamesu Deanu


Į mano godžias žinių rankas praeitą antradienį pateko knyga apie filmus (iš serijos "100 filmų, kuriuos turi pamatyti per savo gyvenimą", "Nenumirk nepamatęs to ir ano" ir pan. :) ). Iš gausybės (tikrai ne 100) knygoje rekomenduojamų filmų esu mačiusi, galima sakyti, vos kelis :D, bet mintyse pasižymėjau, ką tikrai noriu pamatyti iki iškeliavimo Anapilin. :) Kažkaip stebuklingai atsivertė puslapis apie aktorių Jamesą Deaną ir jo vaidmenis. Perskaičiau su užsidegimu ir filmą "Rebel Without a Cause" (1955 m. rež. Nicholas Ray) mintyse pasižymėjau kaip norimą pamatyti. :)
Tos pačios savaitės sekmadienis. Šliurinėju. Staiga televizorius, kurį laiką degęs tik dėl fono, praneša, kad "next on Chanel X - "Rebel without a cause" with James Dean!" Iškart visus agurkus, atlikusius kaukės funkciją, nuo akių nusilupau! :D Likimas ar sutapimas? Kaip manote? :P
Gražus tas Deanas (man), turiu pasakyti, buvo... :) Toks... Blogiukas gerietiškom akim :). Visada žiauriai liūdnos yra istorijos, kai gyvenimą palieka jaunas žmogus. Deanas žuvo automobilio avarijoje, kai jam tebuvo 24-eri. Kai tik pradėjo jo kino karjera įsivažiuoti. Gal šiandien turėtume antrą Alainą Deloną. :) Jei ieškotumėte informacijos apie Deaną, neabejotinai rastumėte prierašą, kad jis buvo tapęs savo kartos laisvės simboliu. Man ši informacija padėjo žiūrėti filmą iš ano meto jaunimo pozicijų. Tad ir linksmumo filmo metu buvo mažiau, bet buvo, nes nori ar nenori senesniųjų filmų neina visiškai atriboti nuo šiandienos pasaulio ir savo patirties. Taigi "Rebel Without a Cause".
Iškart sakau, kad filmą vertinu 9.7/10. Jamesas Deanas puikiai atliko Jimo Starko vaidmenį! Džiugu, kad toks filmas pasirodė kino padangėje. Kaip suprantu, tai buvo pirmasis filmas, rodęs gilias psichologines povandenines bangas tarp kartų. Filmas aiškiai teigia, kad nebūtinai jaunimas kaltas dėl maištingo būdo. Kalti ir tėvai. Dėl per mažai skiriamo dėmesio vaikams, dėl nenoro kalbėtis, aiškinti(s)... "Rebel Without a Cause" rodomi jauni žmonės, kurie maištauja dėl to, kad neturi atsakymų. Aprengti, pamaitinti, ratuoti, bet iš esmės nelaimingi, nes nori žinoti, nori suprasti, bet n ė r a, kas n o r ė t ų paaiškinti.
Fabulos nepasakosiu, nes labai noriu, kad nors vienas šio blogo skaitytojas (-a) filmą pažiūrėtų. Manau, filmo tema ir šiandieną aktuali. Kai kas gyvenime tiesiog nesikeičia... Tikiuosi, tai tik primoji mano pažintis su Aktoriumi. Laukiu pratęsimų :). Liko dar du filmai :D (J. Deanas suvaidino trijuose).
P. S. Galėjau įdėti Jameso Deano nuotrauką iš čia minėto filmo, bet leidau visu gražumu atsiskleisti jo žavesiui kitoje fotografijoje. :)

Komentarai

  1. Šaunus buvo tas Dean'as. Kai matai jį vaidinantį, kartais susidaro toks įspūdis, kad jis tiesiog...nevaidina, o gyvena, ir šalia jo kiti aktoriai atrodo kažkaip nevisada tikroviškai.

    Beje, jo pirmasis fimas "East of Eden" man pasirodė dar geresnis už "Rebel....", tad jei nematėt, būtinai pažiūrėkit ;)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Achille'o Claude'o Debussy kulnai

Tėvų pirmos jaunystės muzika mano ausinėse :)

Po ilgo ilgo laiko...