Vieningumas depresijos namuose


Sofia Coppola. Girdėta režisierės pavardė? :) Turbūt daugumai išplaukia prieš akis kadrai iš filmo "Marija Antuanetė" (man iš to filmo šią akimirką išplaukia tik firmos "Convers" sportiniai bateliai, netikėtai atsidūrę labai jau labai net ne mūsų amžiuje :D). Bet Coppolos debiutas buvo kitas filmas. Filmas, kuris kaip debiutas, manau, yra TOBULAS. Jei jau debiutas toks vykęs, tai kartelė, vargu, ar galėtų būti žemiau nuleidžiama, o ir publika, manau, tikisi tik tokio pat lygio kino šedevrų. Šedevru čia vadinu Sofios Coppolos 1999-ųjų filmą "the Virgin Suicides" (liet. "Jaunosios savižudės"). Filmo pavadinimas iškart pasako apie ką šis filmas ir ko galima tikėtis jo pabaigoje. :) Bet netgi žinant nelinskmą pabaigą, negali atplėšti akių nuo nuostabiai sukonstruotos fikcijos. Filmas, kuris sukrečia. Kuris mano asmeninėje kinotekoje papuls į "amžinuosius filmus", t. y. į filmus, kuriuos gali žiūrėti vėl ir vėl ir vėl.
Taigi, apie ką. Apie penkias seseris, kurių amžius nuo 17 iki 13 (aktorės Kirsten Dunst, A. J. Cook, Hanna Hall, Leslie Hayman ir Chelse Swain). Apie paauglystę, pirmąją meilę, besiskleidžiantį seksualumą, jaunystės ugnį, saviraišką, religiją ir tikėjimą, tėvus (James Woods ir Kathleen Turner) ir medį, į kurį įsiropščiama stebėti, svajoti, dėl kurio išsaugojimo kovojama ir kuris tampa pakitusių nuotaikų bei nuostatų identifikatoriumi. Gal medžiu ir nesiekta tiek daug visko pasakyti, bet, jei norima, galima šitai įžiūrėti. :) Atrodo, o kas čia naujo? Tematika ta pati kaip daugelyje kitų filmų. Tiesa, bet šitas filmas nuperka žiūrovą NEBANALUMU. Lyg ir žinai, kodėl seserys pasielgė taip, kaip pasielgė, lyg ir supranti, kad to tikrojo atsakymo niekada nerasi.
Nemoku aprašyti viso juostos prasmingumo, nes... galbūt jo ir nėra. Vis tik galvoju, kad filme yra akivaizdi didaktika. :) Nemoku ir grožio aprašyti: tos elegancijos, plastiškumo. Neina perteikti ir savo pačios jausmų. Galiu tik pakartoti: filmas, kurį galima žiūrėti vėl ir vėl ir vėl. Kuriam nors besiruošiančiam debiutuoti režisieriui labai nepasisekė, jei jis savo galimą kino debiutą jau lygina su Coppolos debiutu - taip šis režisierius galbūt niekada ir neišdrįs sukurti nors vieną filmą.
Įvertinimas: 10/10. :) :) :)

Komentarai

  1. Tikrai taip, puikus filmas, kurį užsimaniau pažiūrėti darkart ;). Kolege, nenustokite rašyti apie filmus, Jums tai fantastiškai sekasi :)!!!.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkoju už komplimentą ir paskatinimą, kolege, - padėkojo Rima, taisydamasi akinius. :D

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Achille'o Claude'o Debussy kulnai

Tėvų pirmos jaunystės muzika mano ausinėse :)

Po ilgo ilgo laiko...