Didžiosios lenktynės su pačiu savimi



Šis mano sekmadienis buvo su a. a. Tony Curtis (1925 - 2010) ir jo "the Great Race" (liet. "Didžiosios lentkynės") - 1965 m. filmu, kuris neleidžia būti priešais ekraną liūdnu veidu ir, net praėjus paskutiniajai juoko bangai, aš save aptikau vis dar sėdinčią su šypsena. :D Plačia. :) Oi, patinka man tie senieji filmai... Patinka senosios komedijos, kai juoktis galima ir ne iš tualetinių bajerių, kai niekas nebezda, nevemia, nesisioja, nesimasturbuoja ir apsieinama be kitų šiuolaikinėm komedijom taikomų standartų. O kai pagrindiniai filmo herojai - paprastai tai būna vyras ir moteris - bučiuojasi, tai, regis, vėjas tarp jų jausmų sodo žydinčių vyšnių vos vos plevena. :) Kad nesudrumstų to gražaus įsimylėjėlius aplankiusio reiškinio. :) Ak, senoji kinematografija... :)
Amerikiečių aktorius Tony Curtis, kurio gimimo vardas buvo Bernard Schwartz, į kino pramonę atėjo iš armijos. Jis visus armijos vyrukus linksmindavo savo pokštais ir grimasomis, tad išaušo ta diena, kai Tony's papuolė į talentų agento rankas ir po truputėlį pradėjo kilti karjeros laiptais. Beje, vyriškis nebuvo kuklus ir, kai jo kažkas paklausė, kodėl, jis manantis, agentas iš gausybės talentingų vaikinų atstovauti pasirinko būtent jį, aktorius nesutrikęs atsakė: "Aš iš jų buvau gražiausias". Negaliu ginčytis - visi "saldainio" bruožai! :D
Plati Tony Curtiso filmografija - vaidino apie 60-je filmų. Lietuvą jis turėjo galimybę pakerėti Billy Wilderio filmu "Some Like it Hot" (liet. "Džiaze - tik merginos"), kur jo kolege buvo megažvaigždė Marilyn Monroe. Beje, aktorius, vėliau netgi išleido knygą apie darbą su Marilyn, kurioje išdėstė, kaip visa komanda kentė žvaigždės išsišokimus, vėlavimus, ir nuolatinį statymą ant blakstienų.
Kai T. Curtis atsibodo vaidinti tik komedijose ar žavius suvedžiotojus, jis užsispyrė įrodyti savo gabumus dramos vaidmenimis. To įrodymu tapo Alberto de Salvos - serijinio žudiko - vaidmuo. Tačiau, deja, su šiuo vaidmeniu Tony šlovės pikas ir baigėsi. Aktorius dar pasirodydavo kaip kviestinė žvaigždė televizijos serialuose arba filmuose gaudavo antraplanius vaidmenis. Tada T. Curtiso pagrindine veikla tapo tapyba. Menininko darbai siurrealistiniai, už kuriuos aukcionuose klojama iki 25 000 dolerių.
Tony Curtis asmeninis gyvenimas buvo taip pat ne ką mažiau platus, kaip ir jo filmografija :). Šešios žmonos, šeši vaikai (aktorė Jamie Lee Curtis - jo duktė) ir gydymasis, visa laimė, sėkmingas, nuo alkoholio ir kokaino priklausomybės. Pirmoji aktoriaus žmona, taip pat aktorė Janet, pasak Tony, sudaužė jo širdį ir nemažą dalį gyvenimo, nes "vieną dieną supratau, kad ir kiek stengčiausi, jai vis tiek būsiu nepakankamai geras", o paskutinė, šeštoji, buvusi už aktorių net 42 m. jaunesnė, jam suteikė neįtikėtinos laimės: "Tai - pati seksualiausia moteris, kokią kada nors esu sutikęs", - džiaugsmo neslėpė kino legenda. :) Vis tik, manau, šešios santuokos - pakankamai iškalbingas skaičius, tad kažin, ar vien moterys buvo kaltos dėl Tony gyvenimo meilės nuolatinio ieškojimo. :)
Curtis garsėjo ir savo filantropine veikla. Turėdamas Vengrijos žydų kraujo, su dukra Jamie Lee, prisidėjo prie didžiausios Europoje sinagogos Vengrijoje atstatymo.
Mirė aktorius garbaus amžiaus, ištikus širdies smūgiui. Vis dar tapęs kone iki paskutiniųjų dienų, vis dar vedęs savo šeštąją, seksualiausią :), vis dar nestokojęs humoro jausmo. Paprastai man neimponuoja daugiasantuokiniai vyrai. :) Bet kažkodėl Tony Curtis man atrodo kaip niekada neturėjusi jokių žalingų įpročių žemiška būtybė, šešių vaikų tėvas, gal tiesiog mėgdavęs karts nuo karto pasidarbuoti prie savo molberto, bet jokia ne kino žvaigždė, galbūt kartais traumavusi ir savo vaikus, ir gal ne vieną mylinčią širdį sudaužęs.
Gražu, kai išeini palikęs kai ką gražaus ir atrodai, na... žemiškas. :)

Beje, filmą "the Great Race", apie kurį čia nieko nerašiau :D, rekomenduoju pasižiūrėti. :) Vien dėl emancipuotos moters, kuri bet kokioje neempancipuotoje draugijoje sugebės išlikti moterimi (aktorė Natalie Wood) :D, ir piktojo profesoriaus Faith automobilio :D. Filmą vertinčiau pasitelkus anų dienų vertinimo skalę ir vis tiek pridėjus vertinimą šių dienų perspektyva - 9.8/10. ;)

Komentarai

  1. Labai ačiū už tokį išsamų a.a. Tony Curtis pristatymą ;). Net nežinojau, kad jis tapė, ir kad suvaidino serijinį žudiką (manau, labai gerai tai padarė :)). O paveksliukas kairėje turbūt jo ;)? Būtinai flmą pažiesiu,kai tooks įvertinimas ir dargi kadangi Tonis man be galo simpatiškas ;).

    AtsakytiPanaikinti
  2. o jo! Simpaaatiškas... :) taip, paveiksliukas jo rankų darbas. su katinu :) :) :). Žinai, kai pradėjau skaityti apie šį aktorių ir pamačiau jo nuotrauką su pirmąja žmona Janet, man lyg lemputė galvoj įsižiebė: "pala pala... Žmonos veidas man primena vieną aktorę... Pala... O jos pavardė taigi irgi Curtis!!! Vajetau! Ar tik nebus jis... Jamie Lee tėtė?" :D Va, kokie faini atradimai būna ant šio 'svieto' :D.

    AtsakytiPanaikinti
  3. :) Aš irgi neseniai sužinojau :). Tik tada, kai perskaičiau straipsnį apie jo mirtį, ten paminėta buvo :).

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Achille'o Claude'o Debussy kulnai

Tėvų pirmos jaunystės muzika mano ausinėse :)

Po ilgo ilgo laiko...