Viešos pasienio paslaptys


2008 m. Courtney Hunt filmas "Frozen River" ("Užšalusi upė"). Pats tas baltiems pošaltiems žiemos vakarams. :) Nesitikėjau, kad tokį įspūdį paliks filmas apie dviejų moterų gyvenimus. Melissa Leo, mano draugė detektyvė iš "Žmogžudysčių skyriaus" jau nuo mažų dienų, yra be galo natūrali aktorė - atrodo lyg nevaidintų, o tikrai būtų. Tai ir yra gero aktoriaus požymis, ar ne? :) Melissa Leo, vaidinanti finansinių bėdų spaudžiamą Ray, filmui įneša tiek daug natūros, kad, regis, veiksmas vyksta ne kažkur tarp Kanados ir JAV, o visai šalia: tavo žiemoj, tavo dienose, tarp tų ir su tais, kuriuos pažįsti. Man labai patinka tas pribloškiamas žiūrovo neatskirties jausmas nuo gyvenimo kino juostoje! Už tai iš manęs šiam filmui didžiulis pliusas! :) Kita pagrindinė "Užšalusios upės" aktorė - Misty Upham, vaidinanti mohakų (mahokų?) genties atstovę Lilą, mano akimis, šiek tiek nusileidžia vaidybiniais gabumais savo kolegei Melissai Leo, tačiau jų abiejų duetas tarytum Telma ir Luiza - draugiškas, kovojantis, nepasiduodantis, padedantis ir "einantis iki galo".
Tad apie ką. Apie mohakę Lilą, užsiimančią kontranbanda - imigrantų pervežimu iš Kanados į JAV per užšalusią, šalis skiriančią upę. Pinigus už žmonių pervežimą ji taupo, kad galėtų atgauti sūnelį. Netyčia jos kelyje pasipainioja vargiai galą su galu sudurianti Ray, kurios vyras, pasiėmęs visus šeimos pinigus, dingo jų turbūt pralošti Atlantiksityje. Jei Ray nesurinks pinigų iki tam tikros datos, svajonių namelis ir liks tik svajonių, o vaikai ir toliau valgys pusryčiams, pietums bei vakarienei vien spragintus kukurūzus. Ray turi automobilį su automatiškai atsidarančia bagažine, o Lila turi taškų, kurie tiekia imigrantus ir tuo pačiu pinigus. Moterys kooperuojasi. Pabaiga beveik tokia, kokios ir tikėjausi. :) Visa laimė, kad nėjo jos visiškai tiksliai "išburti". :)
Įstrigęs filmo momentas. Ray susipyksta su sūnum. Vargana šeimos padėtimi ji kaltina vaikų tėvą. Sūnus aršiai jį gina. Tada Ray, pamačiusi, kaip stipriai skaudina sūnų sakydama tiesą (na, gerai... Kalbėdama blogai :P) apie tėvą, susiima ir sako, jog šeimos galva būna geru tėčiu, kai negeria ir nelošia, o tuomet Ray vyresnėlis, prieš tai taip stipriai palaikęs tėtį, stoja mamos pusėn: "Taip, nuostabus tėvas. Paėmė visus mūsų pinigus ir dingo likus savaitei iki Kalėdų".
Vertinimas 8.7/10 ir mano rekomendacija tą filmą pažiūrėti.:) Įdomu turėtų būti ne tik feministėms (-ams) ir joms (jiems) pirjaučiantiems, bet ir tiems, kam įdomu pasienio politika, imigracijos įvairūs aspektai ir problematika ir kriminalai :).

Komentarai

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Achille'o Claude'o Debussy kulnai

Tėvų pirmos jaunystės muzika mano ausinėse :)

Po ilgo ilgo laiko...