Akademinis rašymas ir Rimos santykis su Salomėja :)



Ar atpažįstate dainelę?

Scintillate, scintillate globule aurific
Fair would I fathom thy nature specific
Loftily poised in the ether capacious
Strongly resembling a gem carbonaceous
Scintillate, scintillate globule aurific
Fair would I fathom thy nature specific.


Ne? Neatpažįstat? Tai dažnai anglų ir amerikiečių vaikam dainuojama lopšinė „Twinkle, twinkle, little star”. :) Tikrai esat tą lopšinę girdėję kokiame nors filme! :)
Mokiausi akademinio rašymo ir aptikau štai šį pavyzdį, kuo TIKRAI NĖRA akademinis rašymas. :) Idant užsieniečiai nebūtų išgąsdinti vien tuo baisiu baisiu žodžiu „akademinis“ bei nebūtų demotyvuoti mokytis, kalbininkai leido sau iš savęs ir savo akademiškumo pasijuokti. :) Įdomu, kaip skambėtų sumokslintas koks nors Bernardo Brazdžionio arba Salomėjos Nėries eilėraštis?.. „Mėnuo saulę veda, o kas mane ves?..“ „Vienas dangaus kūnas su kitu dangaus kūnu, akivaizdžiai pasitelkus personifikaciją, susisaisto pagal tradicijas. Klausimas iškyla, kas su eilėraščio subjektu (manimi – red. past.) norėtų pagal konkretaus krašto tradicijas ir įstatymus susisaistyti?“ :D Na, dar reikėtų su rimu pasidarbuoti, kad eilėraštis nebūtų vien tik interpretacija, bet šiaip mintis aiški :D.

P. S. Jaučiu poreikį pasinaudoti proga ir išsakyti savo niekam nereikalingą požiūrį. :) Atleiskite man visi didžiosios poetės gerbėjai, bet man S. Nėris, iškili ji ar net labai LABAI talentinga, nepatinka... :P Nei savo kūryba, nei, iš turimos informacijos darant tam tikras išvadas, asmenybe. Taip, jos kūryba svarbi ir įtakinga mūsų tautinei poezijai, S. Nėries nevalia išmesti iš mokyklos literatūrinės programos, gaaal net kokį vieną eilėraštį galima išmokti mintinai, tačiau, bendrai imant, nuoširdžiai sakau: poetės fenomenas STIPRIAI! RYŠKIAI! pervertintas.

Twinkle, twinkle, little... :P

Komentarai

  1. Perskaičius pirmus du žodžius iškart pradėjau niuniuoti "Twinkle, twinkle.." :) Bet pagalvojau, kad kažkas čia ne taip :D Lietuvoje vis dar rodo automobilio reklamą su ta dainele, kuri ten visai į temą :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jo? Kokio automobilio? :) Regis, ir Anglijoj seniai kazkada, bet senokai tai tikrai, sita reklama rode. Kai grazi masinyte rieda vakaro/nakties fone, taip tyliai ir lengvai?.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nissan Juke :) http://www.youtube.com/watch?v=yEhvjwn99ns

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Achille'o Claude'o Debussy kulnai

Tėvų pirmos jaunystės muzika mano ausinėse :)

Po ilgo ilgo laiko...