Nikolajaus prospekto pažiba



Yra Kaune toks viešbutis "Metropolis". Manau, tikrai neatsirastų lietuvio, kuris nors viena ausim nebūtų girdėjęs "Metropolio" vardo. Kas yra girdėjęs "Palangos jūroj nuskendo mano meilė", tas, vadinasi, žino Danielių Dolskį. O kas žino Danielių Dolskį, turėtų būti nors puse ausies girdėjęs apie "Metropolį" :).
Pastato, kuriame įsikūręs "Metropolis", šaknys siekia 1899 m., tuos laikus, kai Laisvės alėja buvo vadinama Nikolajaus prospektu. Auksiniai "Metropolio" laikai - 1930 - 1940 m. Būtent tada šis pastatas, garsėjęs tuo metu itin bohemos ir inteligentų mėgstamu, haute cuture'iniu restoranu ir viešbučiu, užsitarnavo etiketę "legendinis". Jo anuometė savininkė turėjo labai pritinkančią prie visos "Metropolio" dvasios pavardę - Baronienė. :)
Deja, metai bėga ir keičiasi valdžios... :) Pagal valdžias keitėsi ir "Metropolio" eksterjeras bei interjeras. Tol keitėsi, kol nieko autentiško jame nebebuvo (vėliau vis tik atrasti pora autentiškų daiktų) ir iš pastato liko ne kas kita kaip tik žodis "legenda". Teko skaityti, kad per 1973 m. rekonstrukciją restorano Venecijos stiklo veidrodis buvo tiesiog be skrupulų išdaužytas plaktukais...
Dabar "Metropolis" turi tik viešbutį. Restoranas formaliai irgi yra - jame viešbučio svečiai pusryčiauja. Kitos pastato vietos nuomajamos. Legenda netgi dalinasi vieta po saule su "Erotikos muziejumi"... :)
Kodėl "Metropolį" ištiko toks likimas? Gal dar gyvenimas pastato auros visiškai nesunaikino? Kaip į jį dabar pažiūrėtų pro šalį einantis Danielius Dolskis - gal net neužsuktų? Sutikti galima tik su tuo, kad "Metropolis" - iš tiesų legenda. Bet... Ne Laisvės alėjos, o Nikolajaus prospekto.
Kiekvienam savas laikas ir kiekvienam sava šlovė?

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Achille'o Claude'o Debussy kulnai

Tėvų pirmos jaunystės muzika mano ausinėse :)

Po ilgo ilgo laiko...