Nykščiai aukštyn už "Aukštyn!"


Šią gražią animuotą istoriją žiūrėjau kino teatre, kur didelis ekranas ir be 3D efektų mane skraidino kartu su animacijos herojais. Kalbu apie animacinį pilnametražį filmą "UP!" (liet. "Aukštyn!") Nebūtina šį gėrį žiūrėti kino teatre - užteks ir kompiuterio ekrano. Vis tiek filmo žinutė persiduos visiems. :)
Siužetas: bambeklis senolis Carlas Fredreksonas turi išsikraustyti iš savo mylimo namo, nes statybų mohikanai, kepantys dangoraižius aplink, nepageidauja tokio nepadoraus bendro vaizdo iškraipymo (primena Užupio ir Žvėryno situaciją, ar ne, vilniečiai? :) ) Senolį, dar atkakliai kovojantį su neteisingumu, aplanko skautas Russellas. Berniukui trūksta tik vieno ženklelio, kad taptų vyresniuoju skautu. Kad gautų ženklelį, vaikis turi pasitarnauti kokiam nors senyvam žmogui. Ponas Fredreksonas puikiai tinka. Nereikia nė sakyti, kad Karlui entuziastingasis papūstžandis Russellas ne prie širdies. Tačiau, kai senasis balionų pardavėjas, panaudojęs visus dar likusius savo helio balionus, su namu pakyla į orą, staiga paaiškėja, kad name jis ne vienas. Už durų beldžiasi skautas Russellas. :D Ore! :D Nu jau tas skautų atkaklumas!.. :D
Namas po audringos kelionės nutupia į egzotišką vietą. Kaip tik į tą vietą, kurią svajojo aplankyti Karlas Fredreksenas ir jo velionė žmona. Senolis pasiryžta atiduoti savo paskutines jėgas, kad pasiektų svajonių vietą. Į kelią leidžiasi ir Russas. Gana greitai prie keliauninkų prisijungia kalbantis šuo (tiksliau, 'kalba' jo antkaklis, reikšdamas šuns mintis. :P) bei paslaptingas paukštis, kuriam Russellas greit sugalvoja Kevino vardą. Per kelionę, kupiną nuotykių, atsiskleidžia tikrasis pono Fredrekseno būdas - kaip jau suprantate, jis ne koks bambeklis, o tiesiog atsargus, geras, nusivylęs, pavargęs žmogus. Supažindinama ir su Russello istorija - berniuko tėvai išsiskyrę, tėčio jis beveik nemato. Noras būti pačiu geriausiu skautu yra tarytum noras sulaukti dėmesio iš to taip reikalingo žmogaus. Kas sakė, kad būti vaiku - pats laimingiausias laikotarpis?
Filmas, pateikęs nemažą pluoštą pamokų mažiesiems žiūrovams ir priminęs suaugėliams atsakomybės, pasitikėjimo, žmogiškumo, ambicijų, vertybių temas, baigiasi džiugiai. :) Argi galima ko kito laukti iš holivudinio anime? :) Skaičiau seniau, berods, "Kino" žurnale recenziją apie šį filmą ir radau eilutę, kad namo ir pono Fredrekseno balioninį atsiplėšimą nuo žemės galima interpretuoti kaip supažindinimą su mirtimi, šviesia anapusybe. Nesutinku su tuo. Viską galima interpretuoti iki begalybės! Viską! Bet gal geriau nebandykime tokiame teigiamame multike ieškoti žodžių tarp eilučių?
Skubėkime įgyvendinti savo svajones nenaikindami jų su visokiais pasiteisinimais. Žmogaus galimybės neribotos, tačiau jo laikas - netgi labai.
Įvertinimas: 9.8/10

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Achille'o Claude'o Debussy kulnai

Tėvų pirmos jaunystės muzika mano ausinėse :)

Po ilgo ilgo laiko...