Animacija in UK


Galiu kalbėti ir tai! - tik dalinai, apie Anglijos animaciją, skirtą vaikų auditorijai. Per tv retai žiūriu multiplikacinius filmus, nes ir į tv pernelyg dažnai neįkrentu. :) Tačiau turiu parašyti keletą pagiriamųjų žodžių šalies, kuri šiaip daugeliu aspektų yra paskendusi savo letargo miege ir save naikinanti, animacijai.
Antrąją Kalėdų dieną (Boxing Day) mačiau vieną gražiausių kada nors mano matytų filmukų - "Gruffalo" (Grafalo). Neabejoju, kad medijos plačiąja prasme ir greito gyvenimo ritmo sugadintiems mažiesiems žiūrovams, šis multikas galėjo kelti žiovulį ir neužlaikyti prie žydrųjų ekranų. Bet aš asmeniškai šio filmo norėčiau savo videokolekcijoje ir geidaučiau, kad mano vaikai, jei jau išvis jie žiūrėtų video ar tv, pamatytų "Gruffalo".
Apie ką. Gruffalo - fantastinė būtybė, išgalvota mažo peliuko, kuris, eidamas riešutauti susiduria su klastinga lape, alkana pelėda ir gąsdinančiu smaugliu ir, grasindamas savo draugu - pabaisa Gruffalo - nuo jų išsigelbėja :). Filmuke Gruffalo pasaką seka mama voverė savo voveraitėms. Pasaka rimuota. Be taip superingai!!! Elementarūs žodžiai, ne aukštoji poezija (kadangi skirta vaikams :D), o dėmesį prie istorijos prikausto! Ir dar kartą leidžia įsitikinti, kad genialumas slypi paprastume. :) Kai voverytės pradeda nuspėti siužetą, mama voverė keičia fabulos kryptį :) - peliukas iš tiesų susitinka savo išgalvotąjį Gruffalo. Baisią baisingą būtybę... Uuuuu... :) Gruffalo ne toks jau ir draugiškas peliuko atžvilgiu - jis irgi alkanas. :) Bet mažasis padarėlis viską susuka taip, kad Gruffalo patiki, jog visi miško žvėrys bijo ilguodegio ir pats išsigandęs, ką gali su juo padaryti potencialūs pietūs, pasprunka. Filmukas baigiasi rimuotai :D, peliukui triauškiant riešutą. "And the nut was good". :)
Esu mačiusi tik vieną Gruffalo dalį, nežinau visos šios simpatiškos pabaisos istorijos, bet, pasiknaisiojus internete, iškart išmetama nemažai nuorodų į Gruffalo. Yra netgi oficialus Gruffalo puslapis - www.gruffalo.com. Elementaru, Watsonai :). Šį filmuką įvertinčiau 10/10. :) Nes tiesiog neturiu prie ko prisikabinti. Man svarbu prasmė, nuoseklumas, o jei dar protingai sueiliuota, tai išvis!.. :) Vaikai į savo mažas galveles, manyčiau, įsideda kažkokį nujautimą apie fantazijos galią, šiek tiek prisitraukia poeziją ir aiškiai pamato, kad ne "ūgy, o smūgy" slypi esmė. :) Multiplikacija su išliekamosios vertės ženklu.
Jau ne pirmą kartą pusryčiaudama žiūriu animacinį serialą, kuris pritaikytas greičiausiai 3-6 m. jaunimui :). Bet irgi malonu žiūrėti! Kiek esu mačiusi serijų, visos jos moko tolerancijos, empatijos, kūrybiškumo, tvarkos, savikritikos, draugystės, rodo, kokios gali būti melo pasekmės. Gaila, taip niekad ir neužmatau to multiko pavadinimo. :P
Na va... Kažko gražaus bei prasmingo galima rasti ir Anglijoje. :D

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Achille'o Claude'o Debussy kulnai

Tėvų pirmos jaunystės muzika mano ausinėse :)

Po ilgo ilgo laiko...