Mąstykime stereotipiškai!


Dabar taip populiaru sakyti, kad stereotipai - blogis. O tuos, kurie vis tik drįsta mąstyti stereotipiškai, taip paprasta apšaukti ribotais. O jei stereotipai dar būna nacijos pagrindu, tai o jetus o jetus, kokie visi fašistai aplinkui tampa :D. Rasistai, fašistai, nacistai. Kaip paprastai dabar švaistomasi tokiais žodžiais.
Aš mąstau stereotipais. Ir netgi tautas priimu į savo glėbį per stereotipus. Mane žeidžia Lietuvos stereotipas - vagys, tamsuoliai. Kartais pamalonina to stereotipo tęstinumas - 'bet lietuvaitės labai gražios' :). Na kaip kitaip priimti tautą į savo gyvenimo ratą, jei ne per stereotipą?
Mano kambario draugė yra sakiusi, kad socialinė psichologija, kuri buvo jai dėstyta studijų laikais, taip pat teigia, kad stereotipai nė joks ne piktybinis auglys, o stereotipo paneigimas - pačio individo reikalas. Tai vat mes ir neigiame išsijuosusios stereotipus apie lietuvius. Bent jau stengiamės. Apie lietuvaites neneigiame. :D Kam neigti akivaizdžią tiesą? :D
Galiu daugeliu atvejų būti apšaukta rasiste ir naciste, nes tikrai drąsiai tvirtinu, kad juodaodžiai - tinginiai. Kibs kas nors man į atlapus ir purtys: tai gal, malonėk, pasakyti, kokia juodaodžių tauta konkrečiai? Nes jeigu tau jau odos spalva rodo žmogaus tinginystę, tai atsiprašau... Palaukit palaukit, taip sakant, STOP! Žinoma, ne visi juodaodžiai tinginiai!!! Kaip ir ne visi lietuviai darbštūs. :) Bet imant tą didžiąją dalį juodukų, ir masės elgesį paverčiant stereotipu, taip galiu teigti! Galiu taip pat tvirtinti, kad indai netvarkingi. Ne kraujy jiems tvarka ir švara. Kam teko dirbti su šių kultūrų atstovais, puikiai supras, apie ką aš čia kalbu. Nežinau, kodėl juodaodžiai yra kur kas labiau nedarbštūs už šviesios odos piliečius. NEŽINAU! Netgi tie, kurie gimę ir augę UK, vis tiek yra kažkokie lėtesni, nerangesni. Labiau atsipūtę :)... Gal jiems tai per genus persidavė, gal dar kaip. Nežinau. Kartais tas jų tingumas varo kai kuriuos bendradarbius iš proto, kai net tyliai pasikuždama: "Ir gerai, kai pagalvoji, kad vergovėje tuos juodčkius rimbais pliekdavo, gi jie nieko nedirba!" Ir tai pasako žmogus, kuris šiaip tikrai ne rasistas.
Nesuprantamas ir nepaaiškinamas nesusikalbėjimas tarp lenkų ir lietuvių. Yra taip ir viskas. Ta tauta mūsų nemėgsta. Mes atsakomai. :D Dirbau mėsos fabrike. Pamainoje 2 lietuvės. Prie tautinių mažumų, t. y. mūsų, prisijungia 2 latviai ir vienas portugalas. Dauguma - 95 lenkai iš 100 pamainos darbuotojų. Kodėl taip? Kodėl tas fabrikas tapo mažają lenkų respublika? Dėl to, kad ši tauta - vieninga. Vieninga kaip kumštis! "Nekalbėsiu su tamsuoliais (suprask: lietuviais) niekaip kaip tik lenkiškai! Kalbi angliškai? Tai blogai! Angliškai dabar visi gali šnekėti, bet tu išmok lenkiškai!" Ana lietuvė išmoko, man pasirodė per sunku. Gal ir principai suveikė. Aš ir portugalas bei pora latvių buvom absoliučiai ignoruojami. Mums neaiškindavo, nepadėdavo, neatsakydavo. Latviai pradėjo mokytis kalbėti lenkiškai. :) Man pasisekė - mane perkėlė į tokią vietą, kur buvo kalbamasi anglų kalba. Galų gale - tai Anglija, ar Mažoji Lenkija? Tai dabar atsakykite, sutikus 95 bjauraus charakterio asmenis, kurių tautybė - lenkai, ir tik 2 tikrai šiltus ir draugiškus tos tautos atstovus, koks stereotipas lenda kaip yla iš maišo? Visi lenkai kiaulės :D. Ne, tikrai jie kažkokie kitokie. :) Aš labai džiaugiuosi, kad teko sutikti nuostabių lenkų, kurie pasirodė net kaip minimum 1000 kartų geresni už mano tautiečius, bet jau koks stereotipas tarp lietuvių apie šią naciją suformuotas, toks. O juk viskas eina per patirtis!
Mąstant stereotipais, galime išvengti tam tikrų nesusipratimų ar net rimtų nemalonumų. Primityvus pavyzdys, bet vis tiek jį pateiksiu: galima juokauti apie islamą tarp ne musulmonų, bet žinant, kad net mažai religingas musulmonas yra tikrų tikriausias fanatikas, ir nesvarbu, kokio modernumo žmogus jis būtų, jokių bajerių apie jo religiją - nu nu nu! Čia tik islamas gali važiuoti ant krikščionybės, bet tik ne atvirkščiai! Negerai taip - ir mūsų teisės suvaržytos be proto, bet taip yra ir viskas. Būti fanatiku - pavojingas užsiėmimas. O jei dar tas užsiėmimas įaugęs į kraują...
Šiaip aš visada už žmogaus teises, laisves, galimybes. Ir nemanau, kad esu rasistė, nacistė, fašistė, homofobė ir kt. Bet neketinu atsiprašinėti, jei jau išeina kalba apie tam tikras tautas, jei pasakau savo stereotipinę nuomonę. Stereotipinę, vadinasi, daugumos. Yra tokia specialybė kaip įvaizdžio formuotojas (-a) (čia maždaug taip skamba išvertus iš anglų klb.). Šios srities atstovai samdomi netgi valstybių, kad keistų tautos įvaizdį pasaulio akyse. Norėdami prisidėti prie įvaizdžio keitimo, įvaizdžio formuotojai pirma turi išnagrinėti tautą, jos pliusus ir minusus rasti. O kai randa, turi juos garsiai įvardinti. Tai negi ir jie turėtų už kiekvieną minusą atsiprašinėti mekenant: "suprantu, tai tik stereotipas, bet..."
Tad mąstykime stereotipiškai! Kad norėtume kuo daugiau pažinti kitas kultūras, įsitikinti tų stereotipų gajumu ir stengdamiesi pažinti individaulų asmenį, kuris, tikėkimės, neigiamą stereotipą negrįžtamai sugriaus ir gal net taps draugu. :)

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Achille'o Claude'o Debussy kulnai

Tėvų pirmos jaunystės muzika mano ausinėse :)

Po ilgo ilgo laiko...