Pasaulio pažinimas su literatūra

Photo credit: David Garcia


Gal ir labai drąsiai išsireikšiu, bet!.. Pavasarėja! :) Būna dienų, kai taaaip pakvimpa gaiviu, šviežiu - pavasarišku oru! Mano namų vidiniam kieme (kai kas jį vadina gardenu :)) apsigyveno tikrai dainingas paukštukas, kuris netgi trečią nakties pabudus, puikiai girdi, nenustojęs muzikuoti. Pamišėlis, garbės žodis... Juk kaimynystėj gyvena ir lapės, ir daug išdidžių, belen ko neėdančių katinų, kurie, kad ir kaip ten su išdidumu būtų, savo medžioklės instinktų nepraradę... Užtat, matyt, rytais randu po pievelę daugybę neelegantiškai išbarstytų šiukšlių iš mūsų plastikinių atliekų rūšiavimo maišų, už kurių rankenėlių, greičiausiai, per neapsižiūrėjimą, užkliūta ir bandymo išsivaduoti metu tempta keletą ar keliolika žingsnių, bei laimingai, kone besijuokiant čirpiantį tą patį paukštuką. :) Ar jis išvis miega kada???

O dabar apie literarūrą. :) Į darbovietę "Red' žurnalas atgabeno 2015 m. kovo mėnesio numerių. Dovanai. :) Tai vienas tų žurnalų, kuris arčiau finišo tiesiosios negu kiti angliški žurnalai į lygiavimąsi su lietuviškaisiais 'Moterimi' ir 'Laima'. Aišku, varčiau, skaitinėjau... Aišku, raukiau nosį kiekvieną kartą susidurdama su iki gyvo kaulo įkyrėjusia glamūrine reklama (ten, kur moterys neturi nosies porų, bet visada besidžiaugiančios žvilgančia veido oda, ir tobulai bangom krentančiais plaukais, ir galinčios be kuklumo kruopelytės pasigirti nuostabiai tankiomis, ilgomis blakstienomis, moterys, kurių geidžia visi žavūs bei turtingi vyrai. :) Darn, tas mano pavydas! :D) Taigi, be ekskliuzyvinio interviu su Sam Taylor-Johnson - '50 Shades of Grey' režisiere - radau ir kai ką įdomesnio :D. Mėlyną savo svajonių sijoną su gėlytėmis iš 'Michael Kors' kolekcijos už £7,200... Eeeeeeeeeee... Ir vėl ta glamūrinė reklama!!! Ne! Radau skiltį apie knygas. :) Ant žemėlapio backgroundo pateiktas knygų sąrašas, kurį sudarė skaitytoja ir jau, manau, rašytoja, nes iš savo bloggo įspūdžius perkėlė į knygos puslapius, Ann Morgan. 'Reading the World: Confessions of a Literary Explorer' (Harvill and Secker, £16.99). Tad ką gi skaitytoja-rašytoja rekomenduoja mums visiems perskaityti, jei norime 'apkeliauti pasaulį knygomis'?


  • Iš Rusijos literatūrinio pasaulio, knygos autorė sako, vertėtų pasiimti Solženicyną ir jo 'One Day In The Life Of Ivan Denisovich' (Anglijoje ją išleido 'Penguin Modern Classics'). Apie gulagus ir išgyvenimą juose.
  • Iš Kinijos - Hano Dongo 'Banished!' ('Univerity of Hawai'i Press'). Apie tremtį ir bandymą išgyenti.
  • Jungtinės Amerikos Valsijos gali pasidžiaugti Neilo Gaimano 'American Gods' ('Headline Review'). Apie iš kalėjimo paleistą Shadow, kuris laisvės skonį įsivaizdavo visai kitaip. 
  • Australija turi Timą Wintoną ir jo 'Cloudstreet' ('Picador'). 'Red' teigia, kad 'jei Čarlzas Dikensas būtų tuo metu žiūrėjes 'Kaimynus'  (australų muilo opera - red. past.) ir jie būtų buvę jo įkvėpimo šaltinis, turbūt būtent tokį romaną jis ir būtų parašęs.' Hmmm... Dabar nežinau, ar noriu tą knygą perskaityti... :P
  • Turkijos vienas geriausių kultūrinių eksporto produktų - Elif Shafak 'The Forty Rules Of Love' ('Penguin'). Vis dar noriu perskaityti. :) Apie knygą rašė nuostabiosios "Fantastiškų(-os) knygų žiurkės". 
  • Ann Morgan rekomenduoja Egiptą atrasti ir su Radwa Ashour ir jos 'Specters' ('Arabia Books'). Istorija apie dvi moteris, gimusias tą pačia dieną ir rašančias dvi knygas, kur ir vienos rašytojos, ir kitos knygų pavadinimas toks pat - 'Specters'. "Nuostabus žvilgsnis į Egipto istoriją ir politiką", - tvirtina 'Red'.
  • Čilė. Alejandro Zambra ir jo 'The Private Lives Of Trees' ('Open Letter'). Gana intriguojantis knygos aprašymas, turiu pasakyti. :) Vienos nakties istorija. Literatūros profesorius skaito podūkrai ir laukia grįžtančios namo žmonos. Kai pasaka prieš miegą pradeda ilgėti, vyras išvis pradeda abejoti, kad jo žmona sugrįš. 


Turbūt yra ir vertesnių skaityti knygų iš paminėtų šalių, bet, čia tik 'Red' pateikta versija. Ann Morgan neblogas blogas pateikia alfabetiška tvarka suskirstytų šalių rekomenduotinas skaityti knygas. Lietuvos yra štai šios:
  • Lithuania Laura Sintija Černiauskaitė / Various No Men, No Cry / Ricardas Gavelis Vilnius Poker / Jonas Mekas / Juozas Baltusis / Andrius Tapinas Hour of the Wolf / Balys Sruoga Forest of the Gods / Antanas Škėma The White Shroud / Laimonas Briedis Vilnius: City of Strangers

Ak, malonu, kai atranda kažkas Lietuvą ir iš skaitomos pusės. :) Bet ir nemalonu, kai ta pusė pasirodo nelabai skaitoma... :P Turiu prisipažinti, kad apie Laimono Briedžio knygą apie Vilnių neteko girdėti. Bet jau susidomėjimo debesiukai skraido aplink. :) 

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Achille'o Claude'o Debussy kulnai

Tėvų pirmos jaunystės muzika mano ausinėse :)

Po ilgo ilgo laiko...