MES. Apie JUOS

Kas. Madonnos režisūros darbas 'W./E.' (2011 m.). Lietuviškas filmo pavadinimas - 'Mes tikime meile'. Apie ką. Apie skandalingąją meilės istoriją tarp Didžiosios Britanijos karaliaus Edvardo VIII-ojo, atsisakiusio sosto dėl meilės moteriai, ir 'tos moters' - kaip ją vadino tuometinė Anglijos karalienė - amerikietės Wallis Simpson, kuri, dėl Edvardo VIII-ojo pasirinkimo taip pat paaukojo itin daug. Čia viena istorija. Paraleliai vystoma kita istorija - dabarties laiko ištekėjusios moters Wally gyvenimas. Jos priimami sprendimai. Galbūt Wally gyvenimo peripetijos scenarijaus sprendimu ir subanalinamos, per ne lyg nuspėjamos, palengvinamos žiūrovo labui :), bet labiau mane žavėjo ne karaliaus ir Wallis meilės istorija, o šių dienų moters gyvenimo linija.
Iš pradžių buvau gana skeptiškai nusiteikusi prieš šį Madonnos kūdikį, tad belieka dar kartą pasidžiaugti, jog mano skepticizmas dar kartais gali būti sugriaunamas. :) Ir, žinoma, tiesiog ploti katučių, kad yra mano gyvenime filmo meną studijuojančių žmonių :). Žinokite, kaip režisierė, Madonna šiuo filmu pasirodė labai vykusiai! Skaityta Wallis Simpson biografija (-os), aktoriai vaidino nepriekaištingai. O jau filmo scenos kokio grožio! :D Nereikia vynioti žodžių į vatą, o tiesiog pripažinti, jog be vintažinių kadrų filmas prarastų pusę žavesio. Gal 'deja, kad nepraranda, nes tada pamatytumėm, ko iš tiesų verta Madonna kaip režisierė', o gal ir 'valio, kad nepraranda, nes dzin, kas tą filmą režisuoja, bile kad tik gražus ir geras'. :) Nėra daug ką pasakoti. Verta tiesiog pažiūrėti. 8/10. (Matyt, mane tas vintažas užbūrė ;)). Net jei filmas, kaip mano draugas sakė, ir labai 'iš moteriškos pusės', bet man tos beveik dvi valandos priešais kompiuterio ekraną neprailgo.
Be žmogaus, kurio rekomendacijomis pasitikiu filmų klausimais, pasiūlymo pažiūrėti šį filmą, buvo dar vienas aspektas, paskatinęs žiūrėti 'W./E.' - neseniai perskaičiau (su ilgom ilgoooom pertraukom) Wallis Simpson biografiją, parašytą Anne Sebbos - 'That Woman'. Tad žiūrint kiną, man rodėsi, jog Madonna, ar jos kolegos, scenarijaus bendraautoriai, konsultantai istoriniais klausimais (juk, dėl Dievo meilės!, turėjo tokie būti! :)) naudojosi būtent šia knyga. O Sebbos knyga, garbės žodis, buvo viena mano sunkiausiai skaitomų biografijų! Mokslų daktarai visai kitaip rašo knygas, žinokit, negu, pavyzdžiui, žurnalistai. :D Ir atsargiai rašo. Turbūt, kad neįžeistų karališkosios šeimos (Anne Sebba gyvena JAV, tačiau pati yra anglė). Sausoka knyga, iliustracijos turi tarsi atskirą skyrelį - išdėstytos ne nuosekliai, kas mane šiek tiek vargino. Įsivaizduoju, jog knyga turi patikti visiem tikriem anglam, kurie vis dar geria popiečio arbatėlę ir nuoširdžiai tiki, jog jų šalies stabilumą išlaiko tik rojalistai bei pati karališkoji giminė. :) Wallis Simpson biografė laikosi, kad ir kaip keista, itin neutralios pozicijos - nei smerkia, nei teisina 'tą moterį', nei simpatizuoja jai, nei niekina. Nors... Jei jau rašytoja pasirinko atskleisti Wallis Simpson poziciją visame šiame monarchijos skandale, paviešinti jos asmeninius laiškus, gal ir galima numanyti Anne Sebbos šiokias tokias simpatijas Edvardo VIII-ojo mylimajai. :) Jei kas skaitysit 'That Woman', patarčiau neatsitraukti nuo teksto ilgesniam laikui, nes sugrįžus prie jo, pavyzdžiui, po kelių dienų, gali nutikti taip, jog teks atversti kelis puslapius atgal ir vėl rimtai gilintis, idant prisimintumėt kas, kaip, su kuo ir dėl ko. :) Būtent po knygos nusprendžiau, jog Wallis Simpson man nuoširdžiai gaila. Nesvarbu, kokių motyvų vedina ji rinkosi karaliaus meilę, nesvarbu, kiek paslapčių vis dar guli jos asmeninėj skrynelėj, ji turėjo būti neapsakomai stipri bei... vieniša moteris. Sunku, kai būni daugiau nei 36-erius metus po padidinamuoju stiklu ir, regis, visas pasaulis turi apie tave vienokią ar kitokią nuomonę. Retai kada teigiamą. Išlikti asmenybe, kai tiesiog norėtųsi susitraukti į dulkę ar visai išnykti nuo Žemės paviršiaus, yra aukščiausio lygio menas, savidisciplina bei velniškai tvirtas charakteris. Ponia Wallis nusipelnė nors kažkiek pagarbos - juk kone nepakeliamai sunku savo gyvenimo didelę dalį būti tokiai vienišai. Savo kaltes ji išpirko su kaupu.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Achille'o Claude'o Debussy kulnai

Tėvų pirmos jaunystės muzika mano ausinėse :)

Po ilgo ilgo laiko...