Achille'o Claude'o Debussy kulnai


Kompozitorius impresionistas, be abejonės, talentingas natų burtininkas Claude'as Debussy, prieš pradėdamas prisistatinėti tik antruoju vardu, ilgą laiką save pristatydavo ir kaip Ašilą (čia prancūziškas Achille tarimas :) ). Kurį laiką jau kirbėjo mintis parašyti apie šį kompozitorių, kurio kūryba mane veža, ir apie kurį perskaičiau visai neblogą ir visai informatyvią Jonathono Browno biografiją. Autorius apie Debussy rašo taip: "His cahracter was a tussle between contradictory forces. He was shy and awkward yet his music is confident and fluid" (Jo charakteris - grumtynės tarp nesuderinamų jėgų. Jis buvo kuklus ir tuo pačiu sunkaus būdo, o jo muzika - priešingai - užtikrinta ir sklandi". Žodžiai, apibūdinantys visą Debussy asmenybę ir gyvenimą. :)
Su dideliu susidomėjimu skaičiau, kaip būsimasis klasikas krimto mokslus konservatorijoje (į ją pateko būdamas vos vienuolikos): jis bodėjosi disciplina, mokymo technika, principais, bet tuo pačiu buvo nepaprastai drausmingas ir kūrinius išpyškindavo pianinu genialiai, tarsi mokslas jam nebūtų buvęs kančia. Įdomu buvo skaityti ir kaip Achille'as Claude'as tenkino savo gurmaniškumą :). Dauguma konservatorijos studentų traukdavo pavalgyti kur pigiau, bet užtat galima prikimšti skrandį, o Claude'as eidavo į prabangią kavinę, kuri prekiaudavo skaniais, tačiau miniatiūriniais pyragaičiais, ir geriau badaudavo visą likusį laiką iki stipendijos gavimo, bet nusipirkdavo skanėstą. :)
Ypač intrigavo skyrius apie kompozitoriaus meiles. Jo pirmoji meilė buvo Debussy mecenato, aukštuomenės atstovo Vasnier, žmona Blanche. :) Romanas tęsėsi aštuonerius metus, tačiau nutrūko, pasak biografo, kai Vasnierų šeima išsikraustė į kitą miestą iš esmės bėgdami nuo jaunojo kūrėjo, nes visa aukštuomenė jau ūžte ūžė nuo slapto, bet visiems aiškaus meilės ryšio. Tačiau ir mylėdamas madame Vasnier Claude'as nebuvo šventasis - turėjo vieną rimtą pasiją, kurią be skrupulų lankydavo, kai nesisvečiuodavo Vasnierų namuose. Kompozitoriaus traukos objektus nesunku chronologiškai sekti, mat jis visąlaik dedikuodavo kokį nors kūrinį tuometiniai savo mūzai. :)
Debussy buvo fatališkas vyras ir tikrai nesuprantu kodėl. Greičiausiai tiesa, kad moterys myli genijus :). Jo ilgametė draugė Gabrielle, kuri triūsė dėl jo gerovės, kol jis tik blaškėsi kankinamas beveik bevaisių kūrybinių kančių, kompozitoriaus palikta be jokio padėkos žodžio, bandė žudytis. O Debussy pirmoji žmona Rosalie bandė tą patį padaryti, kad susigrąžintų savo teisėtą vyrą, kuris ruošėsi ją palikti dėl, kaip vėliau paaiškėjo, lemtingos savo meilės. Net šalta pasidarė, kai perskaičiau, jog gydytojui Debussy pranešus apie Rosalie išgelbėjimą, Debussy tik pasakė "mercy" ir apsisukęs išėjo. Visam laikui. Antrąja muziko žmona tapo jo vieno mokinių mama Emma, kuri, kai jiedu susipažino, taip pat dar buvo ištekėjusi. Emma pagimdė vienintelį Debussy vaiką Claude-Emmą, visų vadinamą Chouchou (Šošo?). Claude'ui duktė buvo ir įkvėpimo šaltinis (ji paskatino sukurti "Vaikų slaptavietės" siuitą), ir akių šviesa. Manau, sprendžiant iš pateiktos informacijos, jog Debussy niekad nemylėjo jokio kito žmogaus taip besąlygiškai.
Ne ką mažiau įdomi knygos dalis buvo trumpi klausimai - atsakymai, pateikti kompozitoriui 1889 m., tačiau išspausdinti tik 1903 m. Atleiskite už 'grubų' vertimą :).

Jūsų mėgstamiausia vertybė? - Išdidumas.
Mėgstamiausia vyrų savybė? - Valia.
Mėgstamiausia moterų savybė? - Žavesys.
Jūsų mėgstamiausias užsiėmimas? - Skaitymas rūkant retą tabaką.
Jūsų skiriamasis bruožas? - Plaukai.
Laimė Jums tai?.. - Mylėti.
Kančia tai?.. - Perdegti.
Mėgstamiausia Jūsų spalva? - Violetinė.
Jeigu būtumėt ne muzikas, būtumėt?.. - Jūreivis. (Debussy tėvai tikėjosi, jog sūnus vieną gražią dieną išplauks į atvirą jūrą).
Kur norėtumėt gyventi? - Bet kur, kad tik už pasaulio ribų.
Jūsų mėgstamiausi prozininkai? - Flaubertas ir Edgaras Poe.
Mėgstamiausi poetai? - Baudelaire'as.
Kokie Jūsų mėgstamiausi dailininkai ir kompozitoriai? - Botticellis, Gustave'as Moreau, Palestrina, Bachas, Wagneris.
Jūsų mėgstamiausios literarūrinis personažas? - Hamletas.
Mėgstamiausia literatūros personažė? - Rosalinda. (Šekspyro As you like it herojė)
Mėgstamiausias maistas ir gėrimas? - Rusiškas maistas (kurį laiką Debussy gyveno Rusijoje), kava.
Jūsų antipatijos objektai? - Diletantai ir per daug gražios moterys.
Kokią klaidą labiausiai toleruojat? - Klaidas harmonijoje (greičiausiai impresionistas turi galvoje muziką).
Jūsų moto? - Visada aukštesnių dalykų link!

Komentarai

  1. vauuuuuu, Debiusi, Debiusi, Debiusiiii!!!! Kiek įdomių dalykų, kaip malonu skaityt tamstos mintis ;) Suviliojai su ta biografija, bet kaži ar ją Lietuvoj rasčiau .... na bet gal :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. žinok, nelabai tikiu, kad rasi būtent Jonathono Browno, nes visą seriją apie klasikus kompozitorius išleido angliškasis Classic fm radijušas. Bet turi būti daug biografijų apie Debussy! Lygtai ir Gerulaitis vieną parašęs ;).

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai teisingas Debussy poelgis pasakyti "Mercy" gydytojui ir išeiti. Nei žudytis, nei gyventi vien dėl kito nereikia.

    AtsakytiPanaikinti
  4. man šalta pasidarė dėl to, kad jis savo žmonos net neketino pamatyti! Aišku, nebūtų jis savo nuomonės apie išėjimą pakeitęs, bet tas žmogus, kad ir kaip 'durnai' elgdamasis, būtent tau, Debussy, parodė, kad esi kažkuria prasme brangus. Nors būtų užėjęs į palatą, nors tarpdury būtų pastovėjęs ir pasakęs "sveik". O tada apsisukęs ir išėjęs.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Tėvų pirmos jaunystės muzika mano ausinėse :)

Po ilgo ilgo laiko...