Knygynų gidas


Pirmą kartą, prieš išskrendant dvisavaitinių atostogų į Lietuvą, normaliai iššniukštinėjau oro uosto knygynus! Laiko buvo į valias, vilčių gauti gerą knygą pigiau - irgi, tad apsiginklavau savo visa begaline meile literatūrai ir patraukiau į didžiausią Stanstedo knygyną "WH Smith". Na ir ką? Nusivyliau. Lengvas skaitymas, pvz., Jackie Collins romanai, dar - 'ant bangos' esančios knygos, pvz., "Mergina su drakono tatuiruote", "Saulėlydžio" sagos ir iš jų išplaukiančios: "Kristen - mergina, pamilusi vampyrą", "Robertas Pattinsonas" ir kiti sagų aktoriai. Nusipurčiau. Dar dirstelėjau į suvenyrus - gal ką naudingo ir įdomaus prigriebsiu. Vėl žiaurus nusivylimas! Dvigubas! Nei naudingo, nei įdomaus. Supykusi ant viso pasaulio, o labiausiai ant savęs už šitokį naivumą, patraukiau į muzikos prekių parduotuvę ir iš jos išėjau kur kas laimingesnė :): už labai gerą kainą - dvi Leonos Lewis kompaktinės plokštelės. Greičiausiai nusipirkti Leoną pasirinkau kaip kompensaciją į nenueitą jos koncertą :P.
Antroji susidūrimo su knygynais vieta - mano gimtoji Tauragė. Turbūt liūdniau nebūna. Na, bet tauragiškiai pernelyg ir negarsėja savo pomėgiu skaityti :D, nors jau leidžiamas net trečias Tauragės rajono laikraštis! :P Tauragėje yra du knygynai: Centrinis knygynas, oficialiai žinomas "Tauragės knygyno" vardu, ir "Vagos". "Vagos" knygyne dar aptikau Beatos Nicholson kulinarinę knygą ir Jurijaus Smorigino autobiografiją. "Tauragės knygyne" šios knygos jau buvo išgraibstytos ir laukė papildymų. Taigi Tauragėje savo knygų alkio nepatenkinau. Atsigavau Vilniuje. :)
Sostinėje ėjau į visus knygynus net nesirinkdama - į pirmą papuolusį dūlinau. :) Taigi, išvados: "Pilies knygynas" (Pilies g. 22) čiut pasikeitęs - su kavine, su naujom darbuotojom, bet iš esmės viskas tas pats. Be to, buvo nuolaidos visai neblogom knygom, tačiau mano lėšos, skirtos auksiniams puslapiams, buvo prieš kokias porą valandų išgaravusios, nes jas palikau "Akademinėj knygoj" (Universiteto g. 4) kur sau visada randu kažką toookio :). Čia prasidėjo mano pažintis su I. Calvino, M. Pavičiumi ir kt. O ir darbuotojos bei darbuotojai (yra porą vyrukų :) ) šio knygyno yra kaip niekur kitur kompetentingi - patars, suras, padės, padėkos, užsirašys siūlymus, kartu padiskutuos, jei bus prašymas, knygą atidės. :) Nors, vienai mano bičiulei, nuo šių dabar išgirtų moteriškių kliuvo - kažkuo neįtiko ir viskas. :D Tad gaaal, viliuosi, mano akys meile knygoms spinduliuoja :D. Į "Humanitą", meno leidinių knygyną (Dominikonų g. 5), kuriame visada malonu akis paganyti, dėl skubos sąmoningai nėjau (echhh...), bet užtat apsilankiau facebooke jau įsitvirtinusiam ir facebookinių pamėgtame "Mint Vinetu" (šv. Ignoto g. 16/10). Žaliai man skamba tas pavadinimas nors tu ką :). Tiesa, knygyno emblema ir yra indėnas su žaliomis plunksnomis puoštu galvos apdangalu. Knygynas labai patiko! Erdvės daug, fone tykiai skambanti džiazova muzika netrukdo rinktis knygų, žmonių neperdaugiausiai, kavinė, jei reikės ko nuo knygų gausos apspangus, įkalti - toje pačioje patalpoje :). Beje, yra bevielis interneto ryšys. O kadangi "Mint Vinetu" - skaitytų knygų knygynas, tai tikrai, garantuoju, galima rasti lobių. Mano atveju - "Mergina su drakono tatuiruote" už 14 Lt ir seniai geistas, bet dėl senaties termino taip ir negautas M. de Jongo "Gandralizdis ant stogo" ir! Tik už 5 Lt. :) O interjero dizaino žurnalų ten nors vežimu vežk! Gaila, kad ilgiau likti negalėjau - būčiau dar kokį lobį išsinešus :P.
Ir dar vienas knygynas, kurį rekomenduoju visiems, jei jau išsiruošta į gerų, o jei ne gerų, tai bent įdomių knygų medžioklę - Rašytojų sąjungos leidyklos "Knygynėlis" (K. Sirvydo g. 6). Ten aptikau Jolitos Skablauskaitės "Trečiąjį tūkstantmetį", kuriam taip pat buvo įsigaliojusi senatis, ir viena smalsia ausimi nugirdau, kad netrukus rašytoja išleis dar vieną savo knygą. Kas neieško lobių, gali aptikti naudos finansine prasme. Knygynas siūlo maždaug 4-10 Lt pigesnes knygas. Vienintelis "Knygynėlio" trūkumas - knygų pasirinkimas nedidelis.
Vis tik grįžau patenkinta savo knygų medžiokle, atsigavusi tarp savo dulkių ir raidžių ir, kai tėtis, paėmęs mano kelioninį krepšį nešti į oro uostą, pakilnojęs paklausė: "Ką čia tiek prisidėjusi?", išdidžiai ir laiminga atsakiau: "Knygų". :)

Komentarai

  1. Praktiškai mano mylimiausius ir paminėjai: domininkonų humanitas ir akademinė knyga (beje, irgi humanitui priklauso?). Dar didelis knygynas yra akropolyje, ir jis man visai nieko toks. LRS - geras dėl kainų. Į mint vinetu buvau nosį įkišus, bet kai nieko nereikėjo, tai nieko ir neradau. Bet idėja - super! Ne v temu - bisiausiai nusivyliau, kad barakos kavinė vasarą atostogauja - ėjom tądien į ją pietauti :(
    Dar esu užmačius, kad knygyne šalia filfako, ten žemiau, einant katedros link yra kitų knygų išparduotuvė. Įdomu, ar vu flf dar yra knygynas?? Senais gerais laikais mėgau ir jį. Na greit išsiaiškinsiu :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jep, "Akademine" irgi "Humanito". Knygynas flf yra, tik darbuotojos, deja, visiskos vistos :D. Gal kas jau pasikeite. "Eurekos" knygynas visada gerus rysius su "K K" palaike ;), maciau, kad dabar ispardavineja Toma Aruna Rudoka - "Pornomuza" uz 5 lt, atrodo... :D

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Achille'o Claude'o Debussy kulnai

Tėvų pirmos jaunystės muzika mano ausinėse :)

Po ilgo ilgo laiko...