Švediškas detektyvas


Tiesą pasakius, nežinau, kiek jis švediškas, kiek angliškas ar amerikietiškas, bet kad švedų rašytojo Stiego Larssono, tai tikrai! :) "Mergina su drakono tatuiruote" - Ir dar prierašas prie pavadinimo - "arba vyrai, nekenčiantys moterų".
Esu gana skeptiška populiariausių, perkamiausių ir kitokių -iausių knygų sąrašų atžvilgiu, nes tų sąrašų ir mano nuomonės paprastai visada skiriasi, tačiau "Merginą su drakono tatuiruote" man rekomendavo "Akademinės knygos" darbuotoja, kuri iki šiol su didžiuliu džiaugsmu (tikiuosi :P) daro man studentiškas nuolaidas ir įdėmiai klausosi mano perskaitytų knygų turinių atpasakojimo :D. Tada lyyyg ir susidomėjau Stiego Larssono kūriniu. Deja, šis detektyvas knygynuose šiuo metu kainuoja daugiau ar mažiau, bet 42 Lt. Nutariau pirkimą, jei vis dar bus poreikis, atidėti, kai ateis mums visiems geresni laikai :). Tik užsukusi į "Mint Vinetu" šv. Ignoto gatvėj, ir pamačiusi šią knygą už 20 Lt, supratau, kad čia ne kaip kitaip, o likimas :D. Knygą nuderėjau iki 14 Lt ir voila! Jau važiuodama į Tauragę buvau įveikusi 60 psl. Labai įtraukiantis detektyvas! Ir, tiesą sakant, tų puslapių įveikinėti nereikėjo, jie patys lengvai vertėsi... :)
Siužetas: keistuolė kompiuterių asė Lisbeta Salander, aiškiai vaikystėje kažkieno stirpiai nuskriausta, neitin gerai sutaria su aplinkiniu pasauliu, tačiau, nepaisant jos antipatijos bendruomeniškumui, turi talentą apie kiekvieną asmenį sužinoti vos ne belen ką - taip, ji viena kiečiausių PC įsilaužėlių ir šiaip didi technikos išmanėlė. Jos gyvenimas susieina su Michaeliu Bliumkvistu, už šmeižtą nuteistu kalėti žurnalistu, daugumos pravardžiuojamu Kaliu Bliumkvistu (analogas su Astridos Lindgren knygų herojumi - berniuku sekliu Kaliu Bliumkvistu). O jų abiejų gyvenimai susieina su Vangerių, įtakingų Švedijos verslininkų, gimine. Tada ir prasideda įdomybės.
Kaip beveik visi detektyvai, šis detektyvas, leidžiantis į pabaigą, pradeda nebe taip dominti. Ne, nenuvilia, tiesiog, daugiau nei pusę knygos augusi įtampa ir spėliojimai, kažkaip labai jau paprastai ir greitai išlukštenami. Tokia pati situacija man buvo su Beno Eltono "Mirtimi tupykloje" - detektyvas 'suvalgytas' per naktį, bet pabaiga tai taip visą 'patiekalą' apgadino! Toks jausmas, kad pats autorius pavargo rašyti ir pasidavė leidyklos žmonių vivenimams kuo skubiau baigti kūrinį. O užbaigęs romaną ramiai sau nuėjo gerti kavos. Ir vienos, ir kitos knygos atveju - tas pats! Nors ne, truputuką meluoju. "Mergina su drakono tauiruote" yra pirmoji knyga iš trijų būsiančių. Tai - "Millenium" trilogija. Taigi turbūt natūralu, kad atsakymas į kankinantį klausimą, kas gi nutiko Lisbetai Salander, gali paaiškėti tik užvertus paskutinį paskutinės trilogijos dalies puslapį. Gudrus strategas tas Larssonas. :) Tiksliau, buvo gudrus. Rašytojas mirė 2004-aisiais, būdamas penkiasdešimties, kaip oficialiai rašoma - prie savo darbo stalo. Buvęs aktyvus žurnalistas - outsideris :). Man, kiek pasiskaitinėjus internete, jo persona iškart patiko :).
Taigi, perskaičiau knygą, dar kunkuliuojant susižavėjimo adrenalinui ją gyriau visiems, tada susimąsčiau, kodėl vis tik pavadinimas detektyvo istorijos nelabai atspindi, ir supratau, kad primoji knyga - tik jaukas. Juk reikia, kad ir kitas trilogijos dalis pirktų! Dar po kiek laiko uždaviau sau klausimą, ar imsiuosi skaityti kitas trilogijos dalis. Iš pradžių sakiau "aišku", po to jau "pažiūrėsim", dar po kiek laiko nusprendžiau, kad visai norėčiau šį tikrai neblogą detektyvą turėti visą savo knygų lentynoje, bet surinktą už prieinamas kainas :). Tiesa, abejoju, kad man pavyks nusipirkti kitas dalis taip pigiai kaip "Mint Vinetu", bet, na gal kaip nors, visas knygas krūvoj turėsiu. :)
Apžavėjo mane Stiegas savo išprusimu: ir apie žudikus maniakus, ir apie moterų priespaudą, išnaudojimą, skriaudimą (įtariu, žurnalistas buvo nemenko kalibro feministas), nusimanė rašytojas ir Biblijoje, turėjo šiokį tokį pasikaustymą technologijų džiunglėse ir visai neblogą verslo bei ekonomikos pajautimą.
Kažin, ar tai detektyvas, pateksiantis į amžių istoriją. Labai abejoju. Bet, manau, kad gal kokį porą kartŲ dar tikrai stebins ir džiugins. :) Nes, kas dar nežinojot, noriu užtikrinti, kad ir lengvo skaitymo kūriniai nevisada būna nevykę.
Švedija pagal šį Larssono kūrinį jau pastatė filmą, Holivudas, kiek skaičiau, dar tebestato. Neabejotina, tai - filmai-projektai, po kurių seks nebylus prierašas "Laukite tęsinio" :).
Beje, "Krontos" išleistos "Merginos su drakono tatuiruote" pirmasis viršelis kur kas puikesnis už užsieninius. :) Romaną į lietuvių kalbą vertė Raimonda Jonkutė. Redaktoriaus, kaip jau leidykloms įprasta, nurodyto neradau, tačiau aptikau korektorę. Jei visą nuostabų redagavimą atliko pati vertėja, tai tegaliu pasakyti susižavėjimo kupiną "bravo!". O korektorei šiokių tokių priekaištų turėčiau... Bet, kadangi ir pati tokį darbą dirbusi, tai tepasiuntie - nerašysiu jų garsiai. :D Kam suklysti nepasitaiko? :)
Jei drąsiai sau galiu pasakyti, kad tokio ar anokio kūrinio niekad nesukurčiau, nes paprasčiausiai idėjų tiek neturėčiau, o ir fantazija netokia laki pasirodytų besanti, tada tą knygą pasižymiu kaip vertą skaityti. :) Tai ar verta, jei norisi poilsio nuo sunkios literatūros ir jei niežti pravarinėti kraują? Verta. :)

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Achille'o Claude'o Debussy kulnai

Tėvų pirmos jaunystės muzika mano ausinėse :)

Po ilgo ilgo laiko...