Šventės




Jau ir pasauliui nepaslaptis, kad Didžioji Britanija švenčia Karalienės deimantinį jubiliejų. :D Oras šventinį sekmadienį buvo ITIN bjaurus: šaltas, vėjuotas ir labai labai lietingas. Vis tik Londono britai - patriotai, tad ir ryžto eiti į Temzėje vykstantį laivų paradą ar gausiai užpildyti britiškomis vėliavomis pasidabinusius pubus, dėl tokios menkutės priežasties kaip oro sąlygos, neprarado. :) Aš buvau nusiteikusi į jokią tai progai skirtą šventę neiti. Dėl baisios žmonių grūsties. Man didžiausia šventė - dėl jubiliejaus gautos dvi laisvos darbo dienos, per kurias ilgai, pusiau pasyviai ilsiuosi namuose - ir šventa! :) Vis tik... O vis tik... :) Patekau į masių šventimą. :D Tiesa, jau besiskirstančių masių. :) Ir atrodžiau šventiškai. :D Niekas iš pašalies net nebūtų pagalvojęs, kad šita liauna, laibakojė gražuolė (:P :D) eina ne į kokį nors karalienės jubiliejui skirtą renginį. :) Aš, mano brangieji, ėjau į SHAKESPEARE GLOBE THEATRE! :) Į Eimunto Nekrošiaus "Hamletą" su Andriumi Mamontovu priešaky! Iš pažiūros paprastas ovalus statinys, vadinamas Šekspyro Globe teatru, didžiulio įspūdžio nesukelia, tik įėjus į vidų gal net prasitari: "Ne to kažkaip tikėjaus...", bet pats vidus, kuriame yra scena!!!.. Nors po atviru dangumi ir spektakliai vyksta bet kokiu oru (pirktų bilietų, su tam tikromis išlygomis, grąžinti atgal negalima), nors šaltis, lietus ir vėjas gali sugadinti nuotaiką, bet MAN teatras paliko labai teigiamą įspūdį! Manau, išties visas V. Šekspyro pjeses idealiai tinka jame vaidinti! O juk ir V. Šekspyras kūrė tais laikais, kai tik tokie teatrai būdavo... :) Žodžiu, teatras - kupinas Šekspyro dvasios. :) Prieš spektaklį buvo dalijamos (nežinau, ar nemokamai) pagalvėlės, pasidėti po minkšąja ir tik po to, kai sutūpėme ant medinių suolų, supratome, kodėl jas taip noriai, ypač vyresnio amžiaus žiūrovai, ėmė. :D Per petrauką, deja, pirkti gavom arbatos ir tik americano kavos - jokių kapučinų, latte ar dar kokių įmantrybių! :) Bet buvo ir vyno pasiūla. Paklausa irgi. :D
Apie patį spektaklį. Esu buvusi trijuose tikrai ilgam įsirėžiančiuose spektakliuose. Esu mačiusi daug ir gerų, ir blogų lietuviškų spektaklių, bet man ilgam įsikabinę į atmintį yra tik trys: Yanos Ross "Bembilendas", Oskaro Koršunovo "Ugnies veidas" ir Rimo Tumino "Trys seserys". Dabar priskiriu ir ketvirtąjį - Eimunto Nekrošiaus "Hamletą". Aš jau labai LAAABAI seniai nemačiau tokio gero spektaklio! Žavėjo A. Mamontovas - niekad nepagalvotum, kad jis - ne profesionalus aktorius (ir jau visą dešimtį metelių vaidina Hamletą), tikrai nuostabūs aktoriai profesionalai: Kęstutis Jakštas, Povilas Budrys, Algirdas Dainavičius, Simonas Dovidauskas, Vidas Petkevičius, Vytautas Rumšas, Dalia Storyk, Viktorija Kuodytė, kurios Ofelija nors ir infantili, tačiau taip nuostabiai įkūnyta, kad vargu bau aš sau priimtinesnę Šekspyro Ofelijos interpretaciją rasiu. :) Ir spektaklio muzika - super! Kompozitorius - Faustas Latėnas. Pjesės scenos rekvizitai - įdomūs, neįprasti ir funkcionalūs. Daiktai scenoje taip pat labai sklandžiai pasakojo personažų savijautą, mintis. Įtariu, kad ši Nekrošiaus "Hamleto" versija buvo sutrumpinta :), gal ir klystu. Jei sutrumpinta, tai spektaklis pagyrimo nusipelnė vien už tai, kad meniškai ir gražiai logiškai supynė į porą valandų trukmę beprotybės, keršto, mirties, draugystės, garbės, atleidimo klausimus. Tiek daug pasakyti per tiek mažai laiko! Nesistebiu, kad Eimuntas Nekrošius vadinamas teatro genijumi. "Hamlete" buvo ir komedijos elementų, ir, žinoma, tragedijos. Absurdo ir logikos. O jau rapyrų "šokis"!.. Savotiškas Laerto ir Hamleto dvikovos "įgarsinimas" paliko širdį virpėti iš malonumo. :)
Po spektaklio, trupė bisais kelis kartus buvo iškviesta atgal į sceną, šalia mūsų sėdėjęs režisierius taip pat, matėsi, liko patenkintas visu vaidinimu ir reakcija į jį, Mamontovas demonstratyviai "išsitraukė" savo pulsuojančią širdį ir metė į publiką :), o daugybė "a-čiū a-čiū a-čiū" susiliejo su "An-driau An-driau An-driau". :)

Visiems šventės. :)

Tikrai tikrai nuoširdus AČIŪ Režisieriui, aktoriams ir, žinoma, pačiam Vilijamui Šekspyrui. :)









Pasipuošusios jubiliejinei šventei britės nuotrauka iš www.salon.com :)


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Achille'o Claude'o Debussy kulnai

Tėvų pirmos jaunystės muzika mano ausinėse :)

Po ilgo ilgo laiko...