Televiziją išgelbės kulinarija


Anglijoje televizijos padėtis tokia pati kaip ir visur kitur pasaulyje šiuo metu - viskas matyta, girdėta, filmai seni, pramoginių laidų vedėjai balansuoja tarp skoningo angliškojo humoro ir įžeidimų ribos, tik tiek, kad čia žydrieji ekranai gali tikrai pelnytai didžiuotis garbaus amžiaus labai profesionaliais laidų vedėjais, čia - ne vien jaunystės kultas. Bet štai kas mane nustebino kai tik pradėjau minkyti pultelio mygtukus ir iki šiol stebina - kulinarinių laidų gausa. :o Kiekvienas angliškas kanalas turi mažiausiai tris kulinarines laidas! Ir tų laidų įvairovė!.. Nuo profesionalams skirtų iki visiškiems diletantams, nuo mokančių sveiko gyvenimo būdo iki aukščiausios klasės restoranų vertinimo. Visada visada visada mielai, kai tik netyčiomis užklumpu kokią kulinarinę laidą, ją išžiūriu. Tiesa, jos kartais ne tik mano akis gražiais maisto paveikslėliais pamaitina, bet ir realiai įkvepia paeksperimentuoti virtuvėje. Didelių eksperimentų, žinoma, nesiimu - ne tas 'pilotažas' :D, bet labai vertinu laidas, kurios, rodos, iš kirvio moko išsivirti sriubos. :)
Pirmoji kulinarinė laida, su kuria susidūriau tv kulinarijos pasaulyje - Jamie Oliverio kalėdinis cookinimas :). Tada iš laimės katučių plojau, kai pamačiau mūsų režisierę Dalią Ibelhaubtaitę su vyru jo laidoje. :) Vėliau atradau "Come Dine With Me". Laida, kurioje pietus vieni kitiem gamina penki vienas kito nepažįstantys asmenys ir slaptu balsavimu renka geriausią vakaro šeimininką. Nugalėtojas gauna pinigų, pergalės jausmą ir naujų įspūdžių. :) Įdomu žiūrėti tas "Come Dine With Me" laidas, kuriose būna itin piktų ir pagiežingų personų :D. Kritikuoja, kritikuoja ir tik kritikuoja :D. Dar labai svarus šios laidos svarmuo - voiceoveris, t. y. žmogus, kalbantis už kadro. Voiceoverio vardo nežinau, bet pavardė puikiai tinka prie kulinarinių laidų - Lamb (angl. ėris).:D Šio vyro balsas neerzinantis, o pastabos visada šmaikščios. :) Humoras ir maistas - labai tinkamas ėjimas. :)
"Come Dine With Me" turi visokių versijų, pvz., prieš Pasaulio futbolo čempionatą buvo labdaringas "Come Dine With Me" filmavimas su Anglijos futbolininkais ir vadinamosiosmis wags :) - futbolininkų antrosiomis pusėmis. Na, pasirodė visi savo turtus, savo tuštybę ir savo kulinarinius sugebėjimus. :) Prieš rinkimus buvo laida su politikais. Tie dar specialiai išryškino filmavimo metu savo politines pažiūras, pvz., konservatorė rinkosi gaminti tradicinį anglų maistą, o libdemas, aišku, sukritikavo jos pasirinkimą, kaip 'per daug tradicinį' :). Yra ir "Celebrity Come Dine With Me" versija. :)
Viena laida buvo tarytum kulinarinė dokumentika: sekamas jaunų vyrukų, kurie ką tik atidarė savo maisto ruošimo ir aptarnavimo (catering) verslą, kiekvienas žingsnis. Kai žiūrėdavau tas serijas, kartu su vaikinais jaudinadavausi - juk dirbama dėl rekomendacijų, dėl gero vardo...
Nustebino "Golden Chef". Naujausias šios laidos išmislas - "Junior Chef". Laidoje dešimtmečiai TAAAIP prasisuko per puodus, kad pasijutau tokia mažutė mažutė ir pagauta liūdesio tenorėjau užsikloti antklodę ant galvos ir niekada nebelįsti į dienos šviesą... :)
Dabar televizijos kulinarinės laidos leidžia savo kulinarinius žurnalus, kurie tikrai yra puikūs. Pvz., BBC turi "Good Food". Jamie Oliverio žurnalus jau dauguma žino. :)
Sveikintina, kad ir Lietuvos televizijoje jau kažkas su kulinarija surišta randasi - turiu galvoje "Susitiksime virtuvėje" su Linu Samėnu. Per internetą pažiūriu ir Gidono Šapiro - Bilo kulinarinę laidelę. :) Bet dar, oi, kiek galimybių plėstis mūsų televizijoms maisto ruošybos srityje! Kodėl tokio pobūdžio laidų tiek nedaug lietuviškame tinklelyje? Negi prodiuseriai mano, kad žmonių pernelyg nesudomins? Kai per pasaulį ritasi tokia eko banga ir daugelis gręžiasi į namie gaminamą maistą? Klysta tv prodiuseriai, klysta.
Nežinau, kur ta kulinarinių laidų paslaptis glūdi, bet tik tokios laidos yra dar kažkokia viltis televizijai nuo visiško blankumo, banalumo ir beprasmybės.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Achille'o Claude'o Debussy kulnai

Tėvų pirmos jaunystės muzika mano ausinėse :)

Po ilgo ilgo laiko...